Veelgestelde Vragen

Ik ben op zoek naar vluchtbegeleiders, hoe kan ik mij inschrijven?
Stichtingen en asiels die op zoek zijn naar vluchtbegeleiders kunnen zich op deze pagina inschrijven.

Ik wil graag een dier begeleiden, hoe kan ik mij inschrijven?
Vlieg je vanuit een buitenlandse bestemming naar Nederland of Belgie? Dan is er een grote kans dat er vluchtbegeleiders worden gevraagd vanaf deze bestemming. Wil je een dier begeleiden? Dan kan je je hier inschrijven!

Kost het begeleiden van een hond of kat geld?
Het begeleiden van een hond of kat kost geen geld. De stichting of het asiel waar de hond vandaan komt betaalt alle kosten voor de vlucht van een hond of een kat.

Vanaf welke leeftijd kan ik mij inschrijven als vluchtbegeleider?
Inschrijven als vluchtbegeleider kan vanaf 18 jaar.

In het inschrijfformulier voor vluchtbegeleiders staat de airline waarmee ik vlieg niet in de lijst van airlines, hoe kan dat?
Niet alle luchtvaartmaatschappijen staan toe dat er honden en katten mee worden genomen tijdens een vlucht.

Bij de volgende luchtvaarmaatschappijen mogen er geen honden en katten meegenomen worden tijdens de vlucht:

  • Ryanair
  • Easyjet

Worden de bestuursleden en vrijwilligers van Stichting Vlieg een Dier betaald voor de taken die zij uitvoeren?
De bestuursleden en vrijwilligers van Stichting Vlieg een Dier krijgen niks betaald voor de taken die zij uitvoeren.

Tot hoeveel dagen voor mijn vlucht kan ik mij aanmelden als vluchtbegeleider?
Om zoveel mogelijk stichtingen en vluchtbegeleiders aan elkaar te kunnen koppelen vragen wij u om uw aanmelding als vluchtbegeleider zo vroeg mogelijk te doen. Aanmelden als vluchtbegeleider kan maximaal tot de dag voor de vlucht. De kans dat er een koppeling gemaakt kan worden tussen vluchtbegeleiders en stichtingen wordt kleiner naarmate u zich later aanmeldt.

Waarom moet ik als stichting/asiel een verwerkersovereenkomst tekenen om mijn inschrijving compleet te maken?
Zodra een organisatie persoonsgegevens laat verwerken door een andere organisatie moeten er volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) afspraken worden gemaakt over de verwerking van die persoonsgegevens. Het document waarin deze afspraken worden vastgelegd wordt de verwerkersovereenkomst genoemd.

Volgens de AVG is een verwerking van persoonsgegevens: “Elke bewerking of geheel van bewerkingen met betrekking tot persoonsgegevens”. Als bewerking wordt bijvoorbeeld aangemerkt het verzamelen, vastleggen, ordenen, bewaren/opslaan, bijwerken, wijzigen, opvragen, raadplegen, gebruiken, doorzenden, verspreiden, verstrekken, samenbrengen, afschermen of wissen en vernietigen van persoonsgegevens.

Aangezien Stichting Vlieg een Dier persoonsgegevens van vluchtbegeleiders deelt met andere stichtingen/asiels/personen die op zoek zijn naar vluchten die deze gegevens opslaan en gebruiken is het dus wettelijk verplicht om een verwerkersovereenkomst af te sluiten.

Deze verwerkersovereenkomst moet onder de AVG onder meer afspraken bevatten aangaande vertrouwelijkheid, beveiligingsmaatregelen, eventuele sub-verwerkers, audits en de rechten van betrokkenen.

Kortom: een verwerkersovereenkomst is dus een wettelijke overeenkomst waarin als stichting afspraken met een derde partij over hoe deze partij om gaat met de persoonsgegevens die wij deze partij verstrekken.

Staat uw vraag niet in bovenstaande lijst? Neem dan contact met ons op!